Chałka

łyżka suszonych drożdży albo paczka przeznaczona na pół kilo mąki

2-3 łyżki cukru

szklanka ciepłej wody

1/2 kg mąki pszennej

2 łyżki oleju

2 rozbełtane jajka + 1 jajko do posmarowania chałki

szczypta cukru

sól

Z mąki, drożdży, cukru, szczypty soli, oleju, jajek i ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nie może kleić się do dłoni. Teraz trzeba je odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Zagnieść ponownie - ewentualnie dodać nieco mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować z nich wałki. Zlepić na jednym końcu i upleść warkocz. Zalepić na 2 końcu i pod ściereczką odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, posmarować wyrośniętą chałkę jajkiem rozbełtanym ze szczyptą cukru i szczyptą soli i wstawić do piekarnika na 40 minut.

A oto efekt:

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia