Chaczapuri

Chaczapuri

 

23 lipca 2025 Zdjęcie - Chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek gruziński, zwany potocznie plackiem lub pizzą gruzińską, występuje pod nazwą chaczapuri.

Ostatnio miałam okazję spróbować tego niezwykłego placka i byłam pod wrażeniem jego smaku, okazał się przepysznym chlebkiem, stąd moje samodzielne wykonanie. Nie jest jednak oryginalnym Chaczapuri, ze względu na brak gruzińskich składników, które zastąpiłam dostępnymi produktami, ale także wyszedł smaczny.

Zdjęcie - Chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChaczapuri

Do wykonania Chaczapuri używa się farszu serowego z sera podpuszczkowego lub serowo-ziemniaczanego w cieście drożdżowym.

W moim wykonaniu jest to tradycyjna mozzarella z dodatkiem sera fety i delikatną szynką gotowaną.

Jednak można tutaj dodać ser żółty lub ser góralski typu oscypek do wyboru, szynka raczej jako nieobowiązkowy dodatek.

Ciasto drożdżowe jest takie jak w przypadku włoskiego chlebka ciabatty.

Zdjęcie - Chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChaczapuri Zdjęcie - Chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChaczapuri

Składniki na Chaczapuri:

  • 500 g mąki pszennej lub tortowej
  • 220 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 120 ml oliwy lub oleju
  • 200 g mozzarelli w kostce
  • 150 g sera fety
  • kilka plastrów szynki gotowanej /opcjonalnie/
  • natka pietruszki

 

Jak wykonanać Chaczapuri?

  1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letniej wodzie mieszając, odstawić do spienienia.
  2. Dodać mąkę i 100 g oliwy lub oleju.
  3. Wyrobić ciasto przez kilka minut, do otrzymania jednolitej sprężystej masy.
  4. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 1 – 1,5 godziny.
  5. Podzielić na 4 lub 6 części i uformować kulki.
  6. Ser mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser feta i kawałki szynki, wymieszać /można dodać jajko/.
  7. Każdą kulkę rozwałkować i wyłożyć farsz serowy.
  8. Zwinąć boki ciasta aby skleić farsz.
  9. Ponownie delikatnie rozwałkować na placki i ułożyć w formie do pieczenia, zachowując odstępy.
  10. Piec w temp. 220′ C prze 15-20 minut do zarumienienia.
  11. Po upieczeniu Chaczapuri posmarować resztą oliwy i posypać drobno posiekaną natką.

Zdjęcie - Chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChaczapuri

Chaczapuri, to prosty i smaczny chlebek gruziński bez wyszukanych dodatków i przypraw. Cała prostota przygotowania chlebka jest w jego doskonałym smaku.

Podawać na ciepło z gęstym jogurtem lub śmietaną.

Smacznego !

Kategorie przepisów