Chaczapuri megruli

Kiedy niespełna rok temu pierwszy raz piekłam chaczapuri adżarskie, napisałam dość obszerną notkę o tym, jak ważne miejsce w sercu Gruzinów zajmuje chaczapuri oraz kilka wskazówek, jak zabrać się za wypiekanie tego serowego placka.
Jak już wspominałam, praktycznie każdy region Gruzji ma swoją odmianę chaczapuri. Ten, który prezentuję dzisiaj, pochodzi z Megrelii – regionu położonego w zachodniej części kraju. Megruli to chyba najczęściej spotykany typ chaczapuri. Na pewno każdemu z Was od razu skojarzy się z pizzą, z tą różnicą, że w chaczapuri nie ma sosu, warzyw i innych dodatków. Jest za to podwójnie serowe, więc dla wszystkich seromaniaków jest to prawdziwa uczta ;)
Do wypieku chaczapuri Gruzini używają lokalnych odmian sera, zbliżonych smakiem do naszego bundzu. Jeśli kupno bundzu okaże się zbyt problematyczne, można użyć mozzarelli i sera typu feta wymieszanych w proporcji mniej więcej pół na pół. Ja tak postąpiłam tym razem i przyznam, że chaczapuri smakiem zbliżone było do tego, który jadłam w Gruzji. Różnica była niestety taka, że ser w oryginalnym placku bardziej się ciągnął. Nic to, i tak ze smakiem pochłonęliśmy (w 4 osoby) wszystko co do okruszka ;)

Zdjęcie - Chaczapuri megruli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHACZAPURI MEGRULI
(2 sztuki)
400g mąki,
15g świeżych drożdży,
3 solidne łyżki jogurtu,
ok. 150ml ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
5 łyżek oleju,
1 żółtko,
2 kulki mozzarelli,
1 opakowanie (270g) sera typu feta

Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem a po chwili wymieszać, dodając łyżkę mąki i ok. 50ml wody. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jogurt, zaczyn i resztę wody oraz 3 łyżki oleju. Zagnieść i wyrobić miękkie, gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze nieco wody. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pokruszoną fetą.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej możliwej temperatury (250 stopni)
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować jedną porcję ciasta, tworząc placek grubości ok. 1,5cm (nie musi być idealnie okrągły). Na środek nałożyć ¼ sera. Brzegi ciasta unieść do góry, połączyć i dokładnie zalepić, tworząc szczelną „sakiewkę”. Następnie dłońmi delikatnie spłaszczyć „sakiewkę”, obrócić łączeniem na dół i rozwałkować, tworząc okrągły placek grubości ok. 2cm. Ostrożnie przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać z 2 łyzkami oleju i 2 łyżkami wody. Posmarować całe chaczapuri. Na wierzchu posypać ¼ sera. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, aż chaczapuri będzie złociste.
Analogicznie postąpić z drugą częścią ciasta i pozostałym serem, robiąc drugie chaczapuri.

Podawać od razu po upieczeniu :)

Zdjęcie - Chaczapuri megruli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chaczapuri adżarskie
8

Chaczapuri adżarskie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Manty z serem - kuchnia uzbecka
1

Manty z serem - kuchnia uzbeck…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

 Chinkali (pierożki z bulionem w środku)

Chinkali (pierożki z bulionem…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pilaw... prawie uzbecki
1

Pilaw... prawie uzbecki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Adżarskie chaczapuri z adżapsandali

Adżarskie chaczapuri z adżapsa…

food² food²
Food Square

Gruzińskie szaszłyki dla NieAlergika

Gruzińskie szaszłyki dla NieAl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pchali (pkhali)
1

Pchali (pkhali)

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!