Ćevapčići

Ćevapčići

Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw i ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.

Razem ze mną te pyszne serbskie kotleciki przygotowały Panna Malwinna oraz Maggie.

 

Zdjęcie - Ćevapčići - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg wołowiny zrazowej

1/2 pęczka natki pietruszki

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

1 białko

 

1. Mięso mielimy. Mieszamy. Możemy skorzystać z gotowego mielonego, ale efekt nie będzie już taki dobry ;)

2. Siekamy drobno natkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Mieszamy mięso z natką, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz białkiem.

4. Wstawiamy mięso na ok. 2 godziny do lodówki, aby połączyły się wszystkie smaki.

 

Zdjęcie - Ćevapčići - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

5. Formujemy z mięsa podłużne wałeczki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w zimnej wodzie.

6. Pieczemy na grillu przez ok. 25 minut obracając co 5 minut, tak aby upiekły się równomiernie.

 

Zdjęcie - Ćevapčići - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podajemy z sosem tzatziki, ajwarem czy ljutenicą oraz pieczonymi ziemniakami. Przygotowując moje Ćevapčići przeczytałam wiele przepisów. W wielu z nich pojawiał się proszek do pieczenia czy mąka, ale ja zrezygnowałam z tych dodatków. Nie użyłam też jagnięciny, ale tylko z uwagi na jej niedostępność w mojej okolicy.

 

 

Tags: Serbia

Kategorie przepisów