Cebulowe zawijańce
Smakowita pajda zaskoczyła mnie .. swoim smakiem, gdy kupiłam opakowanie i przyniosłam do domu … rodzina popatrzyła .. i powiedziała , następny wynalazek, ale nie byłabym sobą gdybym opakowania nie otworzyła i nie spróbowała, opakowanie zniknęło w sekundę.. wszyscy byliśmy zaskoczeni smakiem .. bo smakuje jak prawdziwy smalczyk z cebulką i jabłkiem.
Tym razem na konkurs przygotowany u Majanki przygotowałam Cebulowe zawijańce, idę dzisiaj na kolację do znajomych i coś mam przynieść..i właśnie jeśli zawijańce do końca nie znikną to je właśnie zabiorę ;)
Cebulowe zawijańce ze Smakowitą Pajdą
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek roztopionej Smacznej Pajdy
- 1 łyżeczka cukru
- 50 – 70 dkg mąki ( w zależności ile ciasto wciągnie + do podsypania )
- 1 jajko
Nadzienie
- 4 duże żółte cebule
- 1 opakowanie Smacznej Pajdy rozpuszczone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka kminku
- 3 łyżki ricotty
- pieprz
Ciasto:
Podgrzać wodę ma być letnia. W makutrze/misce wymieszać drożdże, kilka wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i porządnie wyrobić ciasto. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto odłożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Na patelnie dajemy Smakowitą Pajdę i rozpuszczamy. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Na patelnie wrzucamy cebulę wraz z obranym i posiekanym czosnkiem. Smażymy, po chwili doprawiamy pozostałymi składnikami i dusimy aż cebula będzie rumiana i miękka.
Ciasto wyjmujemy z miski, wałkujemy na prostokąt, na cieście rozsmarowujemy ricottę i na niej układamy cebulę. Całość delikatnie zwijamy w długi rulon i kroimy w plastry ok. 5 cm.
Układamy na papierze do pieczenia, położonym na blasze. Wstawiamy do zimnego piekarnika, który powoli nagrzewamy do 160 C i pieczemy zawijańce, aż będą rumiane, ok. 50 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy gorące lub schłodzone.
Pyszne !