Cebulowe zawijańce

Smakowita pajda zaskoczyła mnie .. swoim smakiem, gdy kupiłam opakowanie i przyniosłam do domu … rodzina popatrzyła .. i powiedziała , następny wynalazek, ale nie byłabym sobą gdybym opakowania nie otworzyła i nie spróbowała, opakowanie zniknęło w sekundę.. wszyscy byliśmy zaskoczeni smakiem .. bo smakuje jak  prawdziwy smalczyk z cebulką i jabłkiem.

Zdjęcie - Smakowita pajda – Cebulowe zawijańce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tym razem na konkurs przygotowany u Majanki przygotowałam Cebulowe zawijańce, idę dzisiaj na kolację do znajomych i coś mam przynieść..i właśnie jeśli zawijańce do końca nie znikną to je właśnie zabiorę ;)

Cebulowe zawijańce ze Smakowitą Pajdą 

  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek roztopionej Smacznej Pajdy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 – 70 dkg mąki ( w zależności ile ciasto wciągnie + do podsypania )
  • 1 jajko

Nadzienie 

  • 4 duże żółte cebule
  • 1 opakowanie Smacznej Pajdy rozpuszczone
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki ricotty
  • pieprz

Zdjęcie - Smakowita pajda – Cebulowe zawijańce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto: 

Podgrzać wodę ma być letnia. W makutrze/misce wymieszać drożdże, kilka wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i porządnie wyrobić ciasto. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto.  Ciasto odłożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:

Na patelnie dajemy Smakowitą Pajdę i rozpuszczamy. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Na patelnie wrzucamy cebulę wraz z obranym i posiekanym czosnkiem. Smażymy, po chwili doprawiamy pozostałymi składnikami i dusimy aż cebula będzie rumiana i miękka.

Ciasto wyjmujemy z miski, wałkujemy na prostokąt, na cieście rozsmarowujemy ricottę i na niej układamy cebulę.  Całość delikatnie zwijamy w długi rulon i kroimy w plastry ok. 5 cm.

Układamy na papierze do pieczenia, położonym na blasze. Wstawiamy do zimnego piekarnika, który powoli nagrzewamy do 160 C i pieczemy zawijańce, aż będą rumiane, ok. 50 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy gorące lub schłodzone.

Zdjęcie - Smakowita pajda – Cebulowe zawijańce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne !

Przepisy z tych kategorii

Karpatka z żurawiną

Karpatka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto orzechowe
1

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pasta z wędzonej makreli po irlandzku
1

Pasta z wędzonej makreli po ir…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka z pastą

Bagietka z pastą "Hawajską"

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Obazda - bawarska pasta serowa
2

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halloween. Pomysły na słone przekąski
3

Halloween. Pomysły na słone pr…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
4

Pasta z makrelą, jajkami, zioł…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu