Cappuccino z kokosem
Dziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Warstwa Kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz proszek i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C
Masa Cappuccino:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki kawy cappuccino
Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.
Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 4-5 łyżek mleka
Połamaną czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 h.