Cappuccino z kokosem

Cappuccino z kokosem


Zdjęcie - Cappuccino z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.

Warstwa Kokosowa:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz proszek i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C

Masa Cappuccino:

  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki kawy cappuccino



Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.

Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
  • 4-5 łyżek mleka

Połamaną czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 h.

Zdjęcie - Cappuccino z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cappuccino z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cappuccino z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów