Calzone z pieczarkami i kiełbasą
Przedstawiam calzone czyli pizzę w kształcie pieroga. Ciasto nietrudne do zrobienia, można dawać różne nadzienia, źródło tutaj. Fajna propozycja na romantyczną kolację walentynkową, polecam!
Składniki na ciasto (8 dużych porcji):
- 1 kg mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na nadzienie:
- około 1 kg pieczarek
- 5 dużych cebul
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 puszka kukurydzy
- 50 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Sos pomidorowy (smaruję nim ciasto przed nałożeniem farszu):
- 5 ząbków czosnku
- keczup łagodny
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
Mąkę przesiać, dodać sól dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem, drożdże rozetrzeć łyżką z odrobiną mąki. Podgrzać lekko mleko i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto dokładnie rękoma. Dodać oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć czystą ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi powoić swoją objętość).
Kukurydzę odsączyć. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Pieczarki pokroić również w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną wody, poprożyć do momentu, aż woda się wygotuje, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos pomidorowy. Keczup połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 25 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować sosem pomidorowym a na połowę każdego koła nałożyć nadzienie: kiełbasę, cebulę i pieczarki, dokładnie tak jak się to robi z pierogami. Trzeba pamiętać, żeby zostawić około 1 cm odstępu od brzegu ciasta.
Górę nadzienia posypać startym serem. Brzegi zgiąć w połowie, uformować pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi ciasta.
Pizzę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!