Caluski, laurka i miniserniczki
Na dzien dobry slodni calus i uscisk malych raczek. Tak wlasnie rozpoczala sie ta wyjatkowa sroda. Dla kazdej mamy to dzien magiczny, swiateczny.
Wprawiona w dobry nastroj po tak milym poranku rzucilam sie w wir pracy. Krzatalam sie po kuchni piekac mocno migdalowe mini serniczki na przedszkolny festyn. A poniewaz Viki nalezy do mojego fanclubu, wiedzialam ze nie moge Jej rozczarowac.
Masa serowa udala sie wspaniale, miala intensywny migdalowy smak i tradycyjnie musialam sie powstrzymywac by nie wyjesc wszystkiego ;)
Po poludniu moja praca zostala nagrodzona piekna laurka i papierowym kwiatkiem zrobionymi w przedszkolu. A dzieki czujnemu Tatusiowi Viki mogla dac mi jeszcze jeden wyjatkowy kwiatek, ktory teraz zdobi nasz salon.
Dzis ja skladam najlepsze zyczenia wszystkim Mamom odwiedzajacym moj blog.
Wiem, ze z malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje.
Migdalowe mini serniczki
przepis na 25 sztuk
skladniki na ciasto:
200g maki
2 lyzki kakao
125g miekkiego masla
1 zoltko
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki smietany
50g cukru
szczypta soli
masa serowa:
4 jajka
100g masy marcepanowej
cukier waniliowy
500g zmielonego twarogu
2 lyzki maki ziemniaczanej
olejek migdalowy
do dekoracji platki migdalowe
wykonanie:
Przyszykowac foremki do muffinek i papilotki.
Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek.
Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego. Na koncu dodajemy ubite na sztywna piane bialka. Delikatnie mieszamy. Masa serowa napelniamy papilotki z przygotowanym ciastem. Posypujemy platkami migdalowymi.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu serniczki nalezy wystudzic i posypac cukrem pudrem.
Smacznego!