Caldo verde

Byliście kiedyś w Portugalii? Ja jeszcze nie. Ale postanowiłam odpowiedzieć na wyzwanie grupy wspólnego gotowania i przygotować tę zupę pochodzącą z północnej części Portugalii. Jak wyszło zobaczcie sami. Słabo przyprawiona zupa ma nieco mdły smak, więc tutaj wyjątkowo polecam dodanie większej ilości soli i pieprzu.

Przepis zaczerpnęłam z książki Pawła Lorocha Kuchnia portugalska. W najbliższym czasie na pewno wypróbuję jeszcze kilka innych znajdujących się w niej przepisów.

Razem ze mną caldo verde przygotowała Pela.

 

Zdjęcie - Caldo verde - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

1/2 główki małej kapusty włoskiej

0,5 kg ziemniaków

5 ząbków czosnku

200 g chourico (chorizo)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

2 litry bulionu warzywnego

4 duże liście jarmużu

oliwa

sól, pieprz

 

1. Kapustę szatkujemy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, obieramy czosnek, zdejmujemy osłonkę z chorizo. Przekładamy ww. składniki do garnka i zalewamy bulionem.

2. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut), wyjmujemy z zupy chorizo i liście laurowe, blendujemy,

3. Siekamy jarmuż w cienkie paseczki. Chorizo kroimy w plastry. Przekładamy jarmuż i chorizo do zmiksowanej zupy.

4. Gotujemy do miękkości jarmużu.

5. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą.

 

 

Tags: chorizo, jarmuż, kapusta włoska, Portugalia, ziemniaki

Przepisy z tych kategorii

Zupa z młodych warzyw
1

Zupa z młodych warzyw

Dzi Dzi
karmelowy

Čočková polévka s  párkiem
3

Čočková polévka s párkiem

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto

Sałatka ziemniaczana z halloum…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealne buraczki zasmażane
1

Idealne buraczki zasmażane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gofry o smaku ciasta marchewkowego

Gofry o smaku ciasta marchewko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
1

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu