Caldo verde
Byliście kiedyś w Portugalii? Ja jeszcze nie. Ale postanowiłam odpowiedzieć na wyzwanie grupy wspólnego gotowania i przygotować tę zupę pochodzącą z północnej części Portugalii. Jak wyszło zobaczcie sami. Słabo przyprawiona zupa ma nieco mdły smak, więc tutaj wyjątkowo polecam dodanie większej ilości soli i pieprzu.
Przepis zaczerpnęłam z książki Pawła Lorocha Kuchnia portugalska. W najbliższym czasie na pewno wypróbuję jeszcze kilka innych znajdujących się w niej przepisów.
Razem ze mną caldo verde przygotowała Pela.
Składniki:
1/2 główki małej kapusty włoskiej
0,5 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
200 g chourico (chorizo)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 litry bulionu warzywnego
4 duże liście jarmużu
oliwa
sól, pieprz
1. Kapustę szatkujemy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, obieramy czosnek, zdejmujemy osłonkę z chorizo. Przekładamy ww. składniki do garnka i zalewamy bulionem.
2. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut), wyjmujemy z zupy chorizo i liście laurowe, blendujemy,
3. Siekamy jarmuż w cienkie paseczki. Chorizo kroimy w plastry. Przekładamy jarmuż i chorizo do zmiksowanej zupy.
4. Gotujemy do miękkości jarmużu.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą.
Tags: chorizo, jarmuż, kapusta włoska, Portugalia, ziemniaki