Bursting cranberry blondies
Kolejna propozycja z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats". Dość ciężkie blondies z żurawiną, kawałkami białej czekolady (z których możecie zrezygnować, wedle gustu). Pyszne, karmelowe w smaku. Szybkie i proste w wykonaniu. Do szklanki zimnego mleka albo filiżanki dobrej kawy. Bardzo polecam :-)
Bursting cranberry blondies
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g suszonych lub mrożonych żurawin (albo po 50 g suszonych żurawin i suszonych jagód lub 75 g suszonej żurawiny i 75 g posiekanej białej czekolady)
- cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować odpowiednio formę kwadratową o boku 20 cm. Masło i cukier wrzucić do dużej miski i utrzeć do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dobrze, następnie wmieszać łyżką żurawinę. Łyżką przełożyć masę do formy, wierzch wygładzić. Piec 40 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić ciasto do wystudzenia w formie, następnie wyjąć je, obsypać cukrem pudrem i podawać pokrojone w kwadraty.
Smacznego:-)