Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos

Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos
Zdjęcie - Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Przedstawiam dziś przepis na niezwykle przyjemne weekendowe śniadanie w stylu meksykańskim. Ulubiona wędlina lub boczek, jajecznica, salsa i awokado, zawinięte w tortillę i to wszystko podane z kwaśną śmietaną. Polecam!

Scroll down for English

Burrito śniadaniowe

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo lub innej ulubionej, bez osłonek i pokrojonej w kostkę
  • 6 dużych jaj, lekko rozbełtanych trzepaczką
  • sól i pieprz czarny, do smaku
  • 4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty
  • 1/2 szklanki startego cheddara lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1/4 szklanki ulubionej salsy lub pomidora pokrojonego w kostkę, skropionego sokiem z cytryny i wymieszanego z posiekaną pietruszką
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 dojrzałe awokado, obrane z usuniętą pestką i pokrojone w cienkie plasterki
  • śmietana, ulubiony ostry sos i limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż kiełbasę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia. Przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odlej większość tłuszczu z patelni.
  2. W małej misce roztrzep trzepaczką jajka, następnie dopraw je solą i pieprzem. Podgrzej pozostały olej na patelni po smażeniu kiełbasy i wlej jajka. Smaż mieszając do 2 minut, aż będą ścięte, jednak wciąż miękkie i delikatne.
  3. Podgrzej przygotowane tortille na ciepłej patelni lub przez minutę w mikrofalówce (są łatwiejsze do zwijania). Wyłóż je na blat i wyłóż na środek każdej kiełbasę, jajka, ser, salsę, szalotki i awokado. Teraz zawiń doły tortilli na nadzienie i zwyczajnie je zroluj zabezpieczając końce np. wykałaczką. Można je już podawać, chociaż ja lubię wrzucić je jeszcze na kilka minut pod rozgrzanego grilla w piekarniku, robią się wtedy bardzo chrupiące.
Smacznego!

Zdjęcie - Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Breakfast Burritos

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon canola, divided
  • 250 g hot sausage, such as chorizo, casing removed
  • 6 large eggs, lightly beaten
  • salt and black pepper, to taste
  • 4 ( about 23 cm ) flour tortillas, preferably homemade
  • 1/2 cup shredded sharp cheddar
  • 1/4 cup of your favorite salsa
  • 2 scallions, thinly sliced
  • flesh of 1 ripe avocado, thinly sliced
  • sour cream, hot sauce, and lime wedges for serving

Preparation:

  1. In a frying pan over medium heat, warm 2 teaspoons oil. Add sausage and cook 5 minutes, stirring occasionally until nice and brown. Transfer cooked sausage with slotted spoon on paper towels and discard remaining fat from the pan.
  2. Next, in a small bowl, whisk together eggs, salt and pepper. Warm remaining teaspoon oil in a small skillet over medium heat; add eggs, and scramble 1 to 2 minutes, or until cooked through but still soft.
  3. Place tortillas in a warm skillet, one at a time, and heat 1 minute per side (or microwave for 1 min each). Place each tortilla on a plate. In a strip down the middle of each tortilla, add sausage, eggs, cheese, salsa, scallions and avocado slices. Tuck in the end of each tortilla and fold over the sides.
Enjoy!

Zdjęcie - Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj awokado, burrito, cheddar, kiełbasa, kuchnia meksykańska, mięso, pomidor, ser, śniadanie, tortilla

Kategorie przepisów