Burrata - z czym to się je


Zdjęcie - Burrata - z czym to się je - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znacie ser burrata? Delikatny, kremowy, aksamitny... nawet nie wiem jak opisać ten smak, bo na myśl pcha się jedno słowo: niebiański.
Mało znany w Polsce, a szkoda, bo jest to zdecydowanie najpyszniejszy ser jaki jadłam!
Uwielbiam, to mało powiedziane - ubóstwiam go!

Produkowany jest z krowiego lub bawolego mleka i pochodzi z Apulii, na południu Włoch.
Składa się z dwóch rodzajów sera. To taka kula z mozarelli wewnątrz której kryje się pyszny, kremowy, gładki serek i śmietanka.

Pokochałam go będąc we Włoszech i nie ma co ściemniać, tam jest najlepszy - zwłaszcza ten świeżo przygotowany, sprzedawany w lokalnych sklepach i na targach. Śnieżnobiałe kule zanurzone w serwatce aż proszą, żeby je zabrać do domu :)

Od pewnego czasu można go też kupić u nas, co mnie niesamowicie cieszy.

Przygotowując ten ser należy się skupić na jednym - im prościej, tym lepiej.

Zdjęcie - Burrata - z czym to się je - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ps. Czy tylko ja uważam, że jest piękny??? 😍

Składniki:
dla 2 osób

2 duże pomidory malinowe
1 kula sera burrata
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz

Pomidory pokroić w grube plastry.
Ser delikatnie wyjąć z opakowania i odcedzić z zalewy.
Podzielić, rozrywając palcami na mniejsze kawałki - wprost na pomidory.
Wszystko szczodrze polać oliwą, skropić dobrym octem balsamicznym, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać listkami bazylii. Et voilá!

Smacznego bardzo!


Przepisy z tych kategorii

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Panna cotta z marakują
1

Panna cotta z marakują

food² food²
Food Square

Grissini – włoskie paluszki chlebowe
1

Grissini – włoskie palus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Proste ciasto na pizzę
4

Proste ciasto na pizzę

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z mango i wędzonym kurczakiem
1

Sałatka z mango i wędzonym kur…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przekąska na Wigilię - koreczki śledziowe
1

Przekąska na Wigilię - koreczk…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Dobra surówka do obiadu
2

Dobra surówka do obiadu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z cykorii i ogórka z fetą
1

Sałatka z cykorii i ogórka z f…

figmara figmara
figowe smaki

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowa przyprawa  piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki