Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy, zielonego groszku, orzechów laskowych oraz dużej ilość świeżych ziół i aromatycznych przyprawa. To jest moja propozycja na dzisiejszy obiad! Burgery z kaszy jaglanej są oczywiście daniem zdrowym dietetycznym bez glutenu i nabiału, a jednocześnie jest to danie bogate w łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B.

Przygotowując kaszę jaglaną, należy pamiętać, że ma ona goryczkę, której trzeba pozbyć się przed gotowaniem w przeciwnym razie, gorzki smak zepsuje nam każdą potrawę z dodatkiem kaszy. Mój sposób na pozbycie się goryczki to prażenie kaszy na suchej i rozgrzanej patelni przez kilka minut. Kaszę podczas prażenia trzeba mieszać, można również potrząsać patelnią lub mieszać łopatką, kaszę prażymy do momentu, kiedy zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach i zacznie zmieniać kolor na ciemny żółty i delikatnie karmelowy. Gorącą kaszę przesypuję do garnka z odmierzoną gotującą się wodą, przykrywam pokrywką i gotuję przez 15 minut, podczas gotowania nie mieszam kaszy i nie zdejmuję pokrywki. Po 15 minutach gotowania pozostawiam kaszę w garnku przez około 10-20 minut, kasza w tym czasie dojdzie i będzie nadawała się do dalszej obróbki.

Przepis jest w wersji wegańskiej i bezglutenowej, ale jeśli nie jesteście na którejś z tych diet, to oczywiście możecie użyć zamiast płatków jaglanych na przykład tartej bułki do zagęszczenia masy i obtoczenia burgerów. Dowolnie możecie również dobrać przyprawy, którymi doprawicie swoje kotleciki, bawicie się smakami i dodatkami. Smacznego!

Zdjęcie - Burgery z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj Burgery z kaszy jaglanej

Burgery na bazie kaszy jaglanej z zielonym groszkiem, ciecierzycą i dużą ilością ziół oraz przypraw.

Rodzaj Obiady
Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 25 minutes Razem 45 minutes
Porcje 12
Autor Anna

Składniki

  • 140 g kaszy jaglanej suchej
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o średnich oczkach
  • 2 łyżki pora posiekanego w piórka
  • 50 g orzechów laskowych posiekanych
  • 1 ząbek czosnku rozdrobniony
  • 150 g ciecierzycy ugotowanej
  • 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka
  • 100 g cukinii startej na tarce o średnich oczkach, waga po odciśnięciu płynu
  • 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka szczypiorku siekanego
  • 1 garść mięty świeże listki posiekane
  • 1 łyżeczka bazylii świeżej
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • 1 łyżka skórki z cytryny startej na drobnych oczkach
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki mąki ryżowej do obtoczenia burgerów

Składniki dodatkowe

  • 12 sztuk bułek hamburgerowych
  • 2 średnie pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • 2 duże ogórki koszone lub 1 świeży pokrojony w plasterki
  • 2 garści sałaty
  • 12 plasterków sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu na jednego burgera
  • 1 łyżka ketchupu na jednego burgera
  • 1 łyżeczka musztardy na jednego burgera

Instrukcja

  1. Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić

  2. Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia

  3. Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista

  4. Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki

  5. Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron

  6. Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe

  7. Smacznego!

  8.  

Notatki

Usmażone burgery po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa trzy dni.

Zdjęcie - Burgery z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tag „bezglutenowe” dotyczy oczywiście tylko burgera, czyli kotlecika.

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

Sałatka z pieczonymi warzywami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z pomidorami i kaszą bulgur
3

Sałatka z pomidorami i kaszą b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kasza owsiana z kurkami

Kasza owsiana z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj