Burgery ryżowe


Burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie.
Zdjęcie - Burgery ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's
1 cebula
1 marchewka
6 pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
pęczek szczypiorku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
sól
pieprz


Bułki:

450 g mąki pszennej (typ 650)
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
czarny i biały sezam


Dodatkowo:
sałata roszponka
kiełki brokułów
pomidor
ogórek konserwowy
sos seczuański chili fusion Uncle Ben's
Przygotowanie:
Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


Bułki: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy 8 okrągłe bułeczek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.


Rozkrojone na pół bułki wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, aby były chrupiące. Na spód bułki dajemy listki roszponki, następnie ryżowego burgera, sos, plasterek pomidora i ogórka oraz kiełki. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Zdjęcie - Burgery ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burgery ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Burgery ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
1

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe
2

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z pieczarkami
1

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hummus z dynią i pieczoną papryką
1

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
2

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square