Burgery kalafiorowe
Nie jestem veganką ani wegetarjanką ale w mojej diecie jest bardzo dużo owoców i warzyw tak mi zostało od dziecka ;-) zamiast kanapki którą dawała mi mama z mięskiem wybierałam owoce i warzywa prosto z krzaczka ... ha ha . Dziś padło na burgery ostatnio były już warzywne więc tym razem kolej na kalafiora, do tego trochę przypraw i burgery z piekarnika gotowe smaczne i zdrowe. Polecam
składniki na 9 dużych burgerów
- 270 g kalafiora startego (surowego)
- 1/2 szklanki kaszki kuskus suchej
- 180 g szpinaku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 60 ml oleju z orzecha włoskiego
- 100 ml wody filtrowanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
- 3 łyżki mąki orkiszowej
Szpinak umyć i osuszyć, następnie przesmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą - całość wystudzić i pokroić drobno. Do miseczki wsypać kaszkę kuskus dodać kurkumę i zalać wodą - odstawić do napęcznienia( przykryć talerzykiem). Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać posiekany szpinak odsączoną kaszkę kuskus (jeżeli pozostała w niej woda)
. Dodać przyprawy i wymieszać na końcu z mąką - ręce maczając w wodzie formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut , odwrócić burgery na drugą stronę i piec jeszcze 20- 30 minut .
Smacznego
* Ja swoje burgery podaję w towarzystwie słodko kwaśnego chutney chilli w bułce razowej.
przepis własny