Burgery kalafiorowe

Zdjęcie - Burgery kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jestem veganką ani wegetarjanką ale w mojej diecie jest bardzo dużo owoców i warzyw tak mi zostało od dziecka ;-) zamiast kanapki którą dawała mi mama z mięskiem wybierałam owoce i warzywa prosto z krzaczka ... ha ha . Dziś padło na burgery ostatnio były już warzywne więc tym razem kolej na kalafiora, do tego trochę przypraw i burgery z piekarnika gotowe smaczne i zdrowe. Polecam

Zdjęcie - Burgery kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki na 9 dużych burgerów

  • 270 g kalafiora startego (surowego)
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus suchej
  • 180 g szpinaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 60 ml oleju z orzecha włoskiego
  • 100 ml wody filtrowanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 3 łyżki mąki orkiszowej

Szpinak umyć i osuszyć, następnie przesmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą - całość wystudzić i pokroić drobno. Do miseczki wsypać kaszkę kuskus dodać kurkumę i zalać wodą - odstawić do napęcznienia( przykryć talerzykiem). Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać posiekany szpinak odsączoną kaszkę kuskus (jeżeli pozostała w niej woda)
. Dodać przyprawy  i wymieszać na końcu z mąką - ręce maczając w wodzie formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut , odwrócić burgery na drugą stronę i piec jeszcze 20- 30 minut .

Smacznego

* Ja swoje burgery podaję w towarzystwie słodko kwaśnego chutney chilli w bułce razowej.

Zdjęcie - Burgery kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów

Podobne przepisy