Burgery jagnięce
Kupiłam ostatnio jagnięcą łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki ( ok 6 niedużych )
600 g mielonej jagnięciny u mnie łopatka
1 cebula - drobno pokrojona
2 łyżeczki musztarda Dijon
po 1 łyżeczce drobno posiekanej natki pietruszki,
i koperku i dymki (zielona część)
1 łyżeczka. suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki. mielonej kolendry
1/2 łyżeczki. mielonego kminu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwek
do podania
bułki,
rukola,
suszone pomidory w oliwie,
3 plastry fety
frytki opcjonalnie
przygotowanie
Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę, musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).
Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki ( ok 6 niedużych )
600 g mielonej jagnięciny u mnie łopatka
1 cebula - drobno pokrojona
2 łyżeczki musztarda Dijon
po 1 łyżeczce drobno posiekanej natki pietruszki,
i koperku i dymki (zielona część)
1 łyżeczka. suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki. mielonej kolendry
1/2 łyżeczki. mielonego kminu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwek
do podania
bułki,
rukola,
suszone pomidory w oliwie,
3 plastry fety
frytki opcjonalnie
przygotowanie
Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę, musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).
Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego!