Burgery jagnięce

Kupiłam ostatnio jagnięcą łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek.
Inspiracją był przepis z tej strony

Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki ( ok 6 niedużych )
600 g mielonej jagnięciny u mnie łopatka
1 cebula - drobno pokrojona
2 łyżeczki musztarda Dijon
po 1 łyżeczce drobno posiekanej natki pietruszki,
i koperku i dymki (zielona część)
1 łyżeczka. suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki. mielonej kolendry
1/2 łyżeczki. mielonego kminu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwek
do podania
bułki,
rukola,
suszone pomidory w oliwie,
3 plastry fety
frytki opcjonalnie

przygotowanie
Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę, musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).

Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego!

Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery jagnięce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chili sin carne z dynią
1

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowe na słodko
1

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków