Burger z sosem barbecue - domowy sos BBQ
Sos barbecue... kiedy widzę w knajpie jedzenie z jego dodatkiem - nie ważne czy co burger, pizza, zapiekanka, kanapka czy jeszcze co innego - na 99% właśnie to zamówię :) Po prostu uwielbiam!
Koniec końców pomyślałam, by zrobić go samej, zobaczyć czy domowa wersja mi podpasuje. Jak wyszło? Rewelacja! A jak zrobić domowy sos BBQ? Bardzo prosto! Tu podsmażysz, tam dodasz, podsmażysz, pomieszać i już :) Słodko-ostry, gęsty i aromatyczny. Jako "dodatek" do sosu BBQ powstał... burger :) Polecam całość :)
Sos BBQ wg Gordona Ramsay'a podpatrzony na blogu Gruba Jadzia
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula (mała)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 4 duże łyżki dobrej jakości ketchupu
- sól, pieprz do smaku
- ostry sos typu tabasco - opcjonalnie do smaku (kilka kropel)
Na patelni rozgrzać olej, a w tym czasie drobno posiekać cebulę oraz czosnek. Przesmażyć najpierw cebulkę, a następnie dorzucić czosnek. Kiedy i on się podsmaży, dodać cukier i mieszając od czasu do czasu poczekać aż się rozpuści i zacznie lekko karmelizować. Następnie dodać wędzoną paprykę i smażyć ze 2 minuty aby pozbyć się surowego posmaku. Na koniec dodać ocet, sos oraz ketchup i dusić całość na patelni kolejne 2-3 minuty aż sos nabierze gęstej konsystencji.
Jeśli zaś chodzi o burgera, moje ulubione kotlety przygotowałam według przepisu, który na blogu już się pojawił - jest niezawodny i jak najbardziej go polecam klik. Chyba to tak pociąga mnie w burgerach - dzięki doborowi dodatków można każdorazowo tworzyć różne wersje i wciąż nie mieć dość :)