BUŁKI ŻYTNIE NA MELASIE
Są to przepyszne bułki, które w moim domu od razu zostały okrzyknięte najlepszymi bułkami, jakie ktokolwiek do tej pory jadł. Rzeczywiście są bardzo smaczne, puszyste i aromatyczne, mocno przypominają bułki żytnie z subwayea ale są od nich bezspornie lepsze i na pewno zdrowsze. Ich kolor jest obłędny a chrupiące ziarnka słonecznika doskonale do nich pasują. Bardzo polecam.
Ilość: 6 sporych bułek
Czas przygotowania: 2,5h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 100g mąki żytniej
- 50g otrębów owsianych
- 220g mąki pszennej
- 50g ziaren uprażonego na patelni słonecznika
- 7 gram drożdży instant
- ½ łyżeczki drożdży
- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 100ml wody
- 100ml ciemnego piwa (ja użyłam jasnego)
- 1 łyżka melasy trzcinowej
- Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek i gruba sól morska do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Piwo podgrzewamy do czasu aż osiągnie letnią temperaturę.
2. Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
3. Dodajemy mokre składniki.
4. Wyrabiamy gładkie ciasto, można to zrobić mikserem bo ciasto jest nieco luźne. Ja zrobiłam to ręcznie i również mi się udało.
5. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowej siateczce, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 1,5h.
6. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i formujemy 6 podłużnych bułek. Lekko je spłaszczając. Warto ręce posmarować oliwą, wówczas ciasto nie będzie się do nich lepić.
7. Blaszkę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40min do napuszenia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 190st.
9. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy lekko grubo mieloną solą.
10. Pieczemy około 25minut.
Smacznego!