Bułki z ziarnami
30 sierpnia 2023
Zdrowe, chrupiące bułki, upieczone z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej z siemieniem lnianym i sezamem.
Bułki z ziarnami, to idealne bułki fitness dla osób dbających o linię, doskonałe na sniadanie.
Często je piekę, lubię ten smak bułek i moja rodzina je uwielbia.
Polecam na zdrowe sniadanie !
Bułki z ziarnami
Składniki na bułki z ziarnami:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 1 op. /7 g/ drożdży suszonych
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka /250 ml/ letniego mleka 2%
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
- 1 łyżka ziaren do posypania
Bułki z ziarnami
Jak zrobić bułki z ziarnami?
Mąki przesiać na grubym sicie, dodać otręby, drożdże, miód, ziarna i sól.
Wymieszać i wlewać po trochę mleko i na koniec oliwę.
Ciasto zagniesć ręcznie lub za pomocą miksera przez ok. 5 minut.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrosnięcia.
Wyrosnięte ciasto ponownie krótko zagniesć i podzielić na 8 kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki.
Ułożyć w formie wyłożenej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemiania lnianego.
Bułki z ziarnami piec w 220’C bez termoobiegu, góra-dół, przez 25-35 minut lub do zarumienienia.
Upieczone bułki studzić na kratce metalowej.
Bułki z ziarnami
Smacznego 🙂