Bułki z gruszką i niebieskim serem
Chrupiące bułeczki z gruszką i niebieskim serem oraz bardzo aromatycznym olejem z bazyliom i czosnkiem - nie myślałam z początku że będzie tak wyczuwalny a jednak jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego mojego wypieki i takie bułeczki zabieram do pracy. A wam polecam jeśli lubicie takie smaki :-)
Na ok 10-12 sztuk- 400 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 ml mleko
- 3 łyżki oleju kujawskiego z bazylią lub z bazylią i czosnkiem
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 200 g gruszki obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1/4 kubka oleju z bazylią do posmarowania
Do miski wlej ciepłe mleko dodaj drożdże olej i połącz składniki , następnie wsyp połowę mąki z solą - wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i kawałki gruszki i resztę mąki całość zagnieść - odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 30 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie lekko zagnieść ciasto zrobić wałek podzielić na 10-12 równych części, z każdego zrobić małe wałeczki, potem przekładać na przemian tworząc śrubę końcówkę przełożyć przez dziurkę i układać tak powstałe bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posmarować olejem i posypać białym i czarnym sezamem - zastawić jeszcze na 15 minut aby podrosły. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się, studzić na kratce.
Smacznego
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,??Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.