Bułki pszenne z zakwasem


Zdjęcie - Bułki pszenne z zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te bułki są bardzo podobne do chlebków – bagietek. Ale tutaj dodałam jeszcze starte jabłko dla większej wilgotności ciasta i kawę Inkę dla koloru. Z tego przepisu wychodzi 9-10 bułek. Do niech również potrzeba będzie zakwasu, lecz dzięki niemu bułki dłużej zachowują świeżość i są bardziej pożywne.
Są to bułki uniwersalne: i do dżemu i do szynki:)

Zdjęcie - Bułki pszenne z zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki pszenne z zakwasem
9-10 szt.

220 ml wody
20g świeżych drożdży
3 kopiaste łyżki aktywnego zakwasu 100% hydracji
pół jabłka obranego i startego na tarce o dużych oczkach
450 g mąki wrocławskiej
1 garść otrębów żytnich
1 łyżeczka kawy Inki
1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać zakwas i resztę składników i wyrobić gładkie ciasto odchodzące od brzegów miski.
Miskę nakryć ściereczką lub włożyć do plastikowej torby i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz., aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, delikatnie wyrobić i podzielić na 9-10 kulek. Bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułki piec 15-18 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy