Bułki orkiszowo-pszenne

Bułki orkiszowo-pszenne

27 stycznia 2025 Zdjęcie - Bułki orkiszowo-pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki na śniadanie, na kolacje lub o każdej porze dnia będą smakować doskonale, ponieważ zrobisz je samodzielnie, domowym sposobem.

Bułki pszenne z dodatkiem wspaniałego i zdrowego orkiszu można spożywać codziennie z różnymi dodatkami takimi jak sery, wędlina, pasty, a najlepiej smakuje taka świeża bułeczka z dobrym masłem.

Zdjęcie - Bułki orkiszowo-pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBulki orkiszowo-pszenne

Dodatek orkiszu w bułkach sprawi, że poczujesz się w lepszym nastroju, bowiem orkisz to ziarno szczęścia.

To źródło białka nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy „B” oraz wielu składników mineralnych, a więc samo zdrowie.

Bułki orkiszowo pszenne są bardzo pulchne i z wyraźnie chrupiącą skórką, dzięki wytworzonej parze, którą polecam zastosować.

Zdjęcie - Bułki orkiszowo-pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBulki orkiszowo-pszenne

Przepis na wykonanie bułek orkiszowo- pszennych 

Składniki na bułki orkiszowo-pszenne:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej
  • 8 g drożdży instant lub 40 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić bułki orkiszowo-pszenne?

Mąki przesiać do miski zrobić wgłębienie i pokruszyć świeże drożdże lub instant, dodać łyżeczkę miodu i wlać 4 łyżki letniej wody, wymieszać, odczekać 15 minut do wyrośnięcia drożdży.

Następnie dodać przesiane mąki, miękkie masło, roztrzepane jajko i sól oraz pozostałą wodę i mleko.

Wymieszać składniki i wyrobić ciasto za pomocą haka lub ręcznie przez około 5-7 minut.

Tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się do rąk.

Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny do potrojenia objętości.

W między czasie dwukrotnie ciasto rozciągnąć i ponownie uformować kulę.

Wyrośnięte ciasto zbić, przełożyć na blat, podsypany mąką i podzielić na 10-12 bułeczek jednakowej wielkości.

Bułki orkiszowo-pszenne przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi.

Wyrośnięte bułki naciąć przez środek i posypać wierzch mąką.

Piec w temp. 230’C przez 10 minut, następnie 10 minut w temp. 200’C do zarumieniania.

Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą, aby podczas pieczenia wytworzyła się para, wówczas bułki pszenne będą miały chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu odstawić na kratkę metalową do odparowania i wystygnięcia.

Zdjęcie - Bułki orkiszowo-pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki orkiszowo pszenne

Przepis na Bułki orkiszowo-pszenne polecam do wykonania dla całej rodziny.

Smacznego !

Podobne wpisy

Kategorie przepisów