Bułki orkiszowo-pszenne
27 stycznia 2025
Bułki na śniadanie, na kolacje lub o każdej porze dnia będą smakować doskonale, ponieważ zrobisz je samodzielnie, domowym sposobem.
Bułki pszenne z dodatkiem wspaniałego i zdrowego orkiszu można spożywać codziennie z różnymi dodatkami takimi jak sery, wędlina, pasty, a najlepiej smakuje taka świeża bułeczka z dobrym masłem.
Bulki orkiszowo-pszenne
Dodatek orkiszu w bułkach sprawi, że poczujesz się w lepszym nastroju, bowiem orkisz to ziarno szczęścia.
To źródło białka nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy „B” oraz wielu składników mineralnych, a więc samo zdrowie.
Bułki orkiszowo pszenne są bardzo pulchne i z wyraźnie chrupiącą skórką, dzięki wytworzonej parze, którą polecam zastosować.
Bulki orkiszowo-pszenne
Przepis na wykonanie bułek orkiszowo- pszennych
Składniki na bułki orkiszowo-pszenne:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej
- 8 g drożdży instant lub 40 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml letniego mleka
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
Jak zrobić bułki orkiszowo-pszenne?
Mąki przesiać do miski zrobić wgłębienie i pokruszyć świeże drożdże lub instant, dodać łyżeczkę miodu i wlać 4 łyżki letniej wody, wymieszać, odczekać 15 minut do wyrośnięcia drożdży.
Następnie dodać przesiane mąki, miękkie masło, roztrzepane jajko i sól oraz pozostałą wodę i mleko.
Wymieszać składniki i wyrobić ciasto za pomocą haka lub ręcznie przez około 5-7 minut.
Tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się do rąk.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny do potrojenia objętości.
W między czasie dwukrotnie ciasto rozciągnąć i ponownie uformować kulę.
Wyrośnięte ciasto zbić, przełożyć na blat, podsypany mąką i podzielić na 10-12 bułeczek jednakowej wielkości.
Bułki orkiszowo-pszenne przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi.
Wyrośnięte bułki naciąć przez środek i posypać wierzch mąką.
Piec w temp. 230’C przez 10 minut, następnie 10 minut w temp. 200’C do zarumieniania.
Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą, aby podczas pieczenia wytworzyła się para, wówczas bułki pszenne będą miały chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu odstawić na kratkę metalową do odparowania i wystygnięcia.
Bułki orkiszowo pszenne
Przepis na Bułki orkiszowo-pszenne polecam do wykonania dla całej rodziny.
Smacznego !
Podobne wpisy