Bułki orkiszowe z sezamem
Zdrowe bułeczki z mąki orkiszowej z posypką sezamu, wspaniałe na sniadanie z masłem lub dżemem i po zjedzeniu takiej bułeczki od razu poczujesz się lepiej. Bowiem orkisz nie tylko wzmacnia ciało, ale także powoduje poprawę nastroju. Ma wiele zalet dobroczynnych, wspomnę tylko dla zainteresowanych, chorych na cukrzycę, iż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. To bogate źródło witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i zdrowego białka.
Zapraszam zatem na zdrowe bułeczki drożdżowo-orkiszowe o smaku orzechowym.
Składniki na ok.12-14 szt.:
- 400 g mąki jasnej orkiszowej
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 60 g masła
- 1,5 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren sezamu
Wykonanie:
- Mąki przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami lub swieże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trzy łyżki mleka i jedną łyżkę mąki, odstawić do podwojenia objętości.
- Mleko zagotować z masłem, ostudzić do temp. pokojowej.
- Połączyć mikserem wszystkie składniki i przez chwilę wyrobić.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
- Po tym czasie ponownie krótko ciasto wyrobić.
- Podzielić na 12 lub 14 równych kawałków i z każdego formować kulki, lekko spłaszczyć i tępym nożem przedzielić na pół, nie przecinając do końca.
- Ułożyć w formie wyłożonym papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
- Przed samym pieczeniem bułki posmarować letnią wodą i posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
Smacznego ?