Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe


Orkisz to jeden z najstarszych rodzajów pszenicy, przez jakiś czas zapomniany, teraz wraca do łask. Jest zdrowszą alternatywą dla zwykłej pszenicy, ma bogatszy skład i prozdrowotne właściwości. Dzisiejsze bułki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej z dodatkiem mąki orkiszowej razowej. Dobrze wyrastają, są puszyste i mięciutkie. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Polecam do wypróbowania :).
Zdjęcie - Bułki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA BUŁKI ORKISZOWE (8-10 sztuk)

Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
400 g jasnej mąki orkiszowej
100 g mąki orkiszowej typ 1850
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
250 ml letniej wody

Dodatkowo : ziarna siemienia lnianego


Jak zrobić bułki orkiszowe : Przygotować zaczyn : wszystkie składniki wymieszać w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać oba rodzaje mąki orkiszowej, dodać sól, olej, wodę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4-5 minut. Miskę zakryć kuchenna ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć je na blat, oprószyć odrobiną mąki i podzielić na 8-10 równych części. Każda dodatkowo obsypać jeszcze odrobiną mąki i formować bułeczki, zaciągając ciasto do dołu. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem każda bułeczkę posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kategorie przepisów