Bułki na serwatce II


Zdjęcie - Bułki na serwatce II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłam twarożek. Pyszny, domowy twarożek, który ani trochę nie jest kwaśny, ani się nie kruszy. O twarożku będzie niedługo, a dzisiaj przedstawię bułki z dodatkiem serwatki pozostałej po produkcji twarożku. Przepis, to trochę tylko zmieniona wersja chlebka Tessinerli, który królował w Weekendowej Piekarni w listopadzie za sprawą Iv.
Szukałam długo przepisu pasującego do zmiany wody na serwatkę i w końcu wybrałam Tessinerli.
Przepis doskonale zniósł wszelkie podmiany: wody na serwatkę, część mąki chlebowej na całkiem białą oraz kilka innych. Piekłam z podwójnej porcji. Bułeczki udały się znakomicie.
Myślę, że ważne jest, aby przy ostatnim wyrastaniu przestrzegać czasu przepisowych 50 minut. Gdyby skrócić ten czas, bułki nie wyszłyby takie dobre.
Iv dziękuję za znalezienie świetnego przepisu :) Z pewnością upiekę kiedyś prawdziwy chlebek
Tessinerli – zgodnie z przepisem :)

Zdjęcie - Bułki na serwatce II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki na serwatce II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki na serwatce II
16 sztuk

zaczyn
300g mąki pszennej chlebowej
100g serwatki
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli

ciasto chlebowe
zaczyn z dnia poprzedniego
500g mąki pszennej chlebowej
200g mąki pszennej typ 650
400g serwatki
35 g świeżych drożdży
1,5 łyżki soli

zaczyn
Drożdże rozpuścić w serwatce. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

ciasto chlebowe
Do zaczynu dodać serwatkę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki i wyrabiać przez 4 minuty na wolnej prędkości (1), następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne 6 minut na wyższym biegu (2). Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 16 części, luźno przykryć ściereczką i zostawić na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie z każdej części uformować kulkę i ułożyć na blasze 4 rzędy po 4 bułeczki na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia przez 50 minut.

Piekarnik rozgrzać do 230°C.

Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec z parą przez 10 minut, po czym uchylić lekko drzwiczki, aby para uszła. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 20-25 minut.
Przy takiej ilość bułeczek pieczonej na jeden raz jest nieuniknione połączenie się ich. Ale to nic nie szkodzi. Zaraz po wyjęciu z piekarnika można je podzielić nożem na indywidualne bułeczki.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb