Bułki na maślance
Kolejny przepis na smaczne, mięciutkie bułeczki. W sam raz na śniadanie.
przepis znalazłam u Ewy
Składniki (na 12 bułek) :
- 650 g mąki pszennej chlebowej [typ 750]
- 1,5 łyżeczki soli
- 65 g miękkiego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 330 g maślanki (w oryginale zsiadłego mleka)
- pół szklanki letniego mleka
Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem, odstawić na chwilę, aż staną się płynne.
Mąkę i sól przesiać do miski, dodać mleko, masło, maślankę i drożdże. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne (można to zrobić mikserem, końcówką z hakiem).
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 12 równych części. Przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, by odpoczęły.
Następnie uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę żyletką lub ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.18 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Drożdże zasypać cukrem, poczekać , aż staną się płynne. Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : płynne, suche, a na końcu drożdże. Włączyć program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować, jak w dalszej części przepisu.