Bułki na jogurcie
Widziałam je u Atiny , potem zrobiła je Dorotus - a przepis podała Margot z cincin . Tak zachęcająco na mnie zerkały , że w końcu musiałam je upiec :)
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży ( 1 paczuszka )
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
na wierzch :
- 1 jajko lub mleko
- sezam do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto ( można użyć miksera lub maszyny do pieczenia chleba - program wyrabiania i wyrastania ciasta ) . Wyrobione ciasto przykryć ściereczką [ nie dotyczy maszyny ] i pozostawić do podwojenia objętości ( około 1,5 godziny ) .
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat , uformować wałek i podzielić go na 12 jednakowych kawałków , z których należy uformować bułeczki . Ułożyć na natłuszczonej blasze w niewielkich odległościach od siebie , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut .
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać sezamem .
Piec w temperaturze 200 C przez 20-25 minut . Studzić na kratce .