Bułki maślane z kruszonką
Pyszne maślane bułeczki, równie dobrze smakują z dżemem, powidłami, jak i z samym masłem. Jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są w dniu pieczenia.
Ciasto jest dość gęste jak na drożdżowe - bałam się, że bułeczki nie wyrosną tak, jak powinny. Mimo moich obaw bułki wyszły puszyste i wyrośnięte. I smaczne - bardzo szybko zniknęły :)
przepis znalazłam u Liski
Składniki (na ok. 12-13 bułek) :
ciasto :
- 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
kruszonka :
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
do posmarowania :
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
W garnuszku wymieszać świeże drożdże, łyżeczkę cukru, kilka łyżek mleka i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.*
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać zaczyn.
Masło roztopić, wymieszać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Przestudzić (płyn ma być letni), wlać do miski z mąką, dodać jajko. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto odgazować. Formować małe okrągłe bułeczki o średnicy 3-4 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy (można też ułożyć je w tortownicy - moje niestety się nie zmieściły). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30-40 minut.
Zrobić kruszonkę : wymieszać wszystkie składniki, do powstania grudek
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia (moje potrzebowały 25 minut).
Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i ostudzić.
wersja dla "maszynistów" :
Do misy maszyny wkładamy składniki w kolejności : mokre, suche, a na końcu drożdże. Nastawiamy program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępujemy tak, jak w dalszej części przepisu.
* jeżeli używamy drożdży instant, pomijamy robienie zaczynu i mieszamy je od razu z mąką