Bułki maślane
Niektórzy dziś odsypiają nocne szaleństwa, a inni pieką bułki dla rodziny :)
A tak poważnie, to odstraszyła nas wczoraj kilometrowa kolejka w piekarni i zamiast stać w kolejce po pieczywo, upiekłam bułki sama.
Składniki na 12 bułek:
4 - 4,5 szklanki mąki (te dodatkowe 0,5 szklanki do podsypania, jeśli ciasto
wyjdzie luźne)
0,5 l mleka
200 g masła
20 g drożdży
4-5 łyżeczek cukru
łyżeczka soli
rozmącone jajko z mlekiem do posmarowania
Mleko podgrzej, żeby było letnie. Odrobinę odlej, wymieszaj z łyżeczką cukru i drożdżami. Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwójnie zwiększy swoją objętość, przebij je palcem pośrodku, a następnie zagnieć krótko jeszcze raz i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki, posmaruj je rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, piecz ok. 20-25 minut w 200 stopniach.