Bułki hamburgerowe
Cudownie maślane w smaku, pulchniutkie i miękkie. Przepis na bułki hamburgerowe całkowicie Was zachwyci i uzależni.
Bułeczki doskonale pasują zarówno do hamburgerów jak i na śniadanie dla dzieciaczków, z dodatkiem ulubionego dżemu.
Składniki na zaczyn:- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/4 szkl. letniej wody lub mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 1/2 szkl. cieplej wody
- 1/3 szkl. mleka w proszku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą woda lub mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie bułek:Do miski wlać letnią wodę, dodać mleko w proszku, cukier oraz roztopione i wystudzone masło – wymieszać. Dodać przygotowany zaczyn, jajko, sól oraz połowę mąki i zagniatać. Stopniowo dosypywać resztę mąki do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia się bułek.
Inspiracja: www.whiteplate.com