Bułki hamburgerowe – przepis

Bułki na hamburgery zazwyczaj kupowałam w sklepie, ale nie smakowały mi za bardzo i w pewnym momencie zrezygnowałam na rzecz zwykłych bułek. Skusiłaś się dopiero na wykonanie własnych po tym jak dostałam na gwiazdkę książkę, w której był mega prosty przepis na takie bułki. Moje zaskoczenie było niesamowite, ponieważ w niczym nie przypominały tych mało smacznych, spulchnionych chemią bułek. Zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mają lekko chrupiącą skórkę i idealnie nadają się do komponowania własnych hamburgerów. Z czystym sumieniem polecam ten przepis, który na pewno Was nie zawiedzie:). Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 8 dużych bułeczek

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

DODATKOWO:

  • żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 2 łyżki sezamu do posypania bułeczek

BUŁKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do miski wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy mleko w proszku, cukier oraz masło, mieszamy. Następnie dodajemy świeże drożdże i ponownie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. przykrywając ściereczką kuchenną. Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

BUŁKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Do miski przekładamy mąkę, mleko w proszku cukier, suche drożdże, sól, mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody i roztopione masło, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto.

Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Napuszone ciasto chwilę zagniatamy, następnie formujemy 8 kulek ( TUTAJ znajdziecie filmik z odpowiednim kształtowaniem bułek ), które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy mocno dłonią, przykrawamy ściereczką i odstawiamy na 45 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok. 12-15 min. Smacznego.

Zdjęcie - Bułki hamburgerowe – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, mleko w proszku, Sezam

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia