Bułki hamburgerowe II

Znakomite bułki, nie tylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam! A tutaj ( klik ) nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszne
Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur Flour
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki ( 8 dużych bułek)
170 do 227 g letniej wody *
28 g masła
1 duże jajko
418 g mąki pszennej
50 g cukru
1 1/4 łyżeczki soli
7 g - 1 łyżka drożdży instant
do posmarowania
ok 40 g roztopionego masła

* Aby uzyskać najlepsze wyniki należy użyć mniejszej ilości wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie

przygotowanie
Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie, mikserem, lub w maszynie do chleba - aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.

Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość

Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.
Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę.
Studzić na kratce. Smacznego!

W maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.


Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb