Bułki grahamki

Zdjęcie - Bułki grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejne wydarzenie z serii Wypiekanie na śniadanie, czyli wspólna akcja blogerów kulinarnych. Dla przypomnienia: prowadzący akcję (akurat w tym wypadku my) zarzuca jakiś temat i wszyscy w koło tego tematu coś robią. Madzia już od dawna męczyła mnie o grahamki więc pomyślałem, że połączę przyjemne z pożytecznym. Zrobię Madzi te jej grahamki, a przy okazji będzie dobry temat do Wypiekania na śniadanie. A dodatkowo podzielę się z ludźmi niezłym przepisem, który na tę potrzebę opracowałem. Bo, szczerze mówiąc, nie jestem fanem grahamek. A te wyszły naprawdę niezłe, z całą pewnością do nich wrócę jeszcze nie raz. Tym bardziej, że ponoć to bardzo zdrowa mąka. Swoją nazwę wzięła od prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów idei zdrowego odżywiania. Graham był zwolennikiem rezygnacji ze spożywania wysokoprzetworzonej białej mąki (którą, tak na marginesie, ja uwielbiam), uważając otręby za lekarstwo na złe nawyki żywieniowe.

Inaczej niż w zwykłej mące razowej, w której całe ziarno jest grubo mielone, w procesie produkcji mąki Grahama części ziarna (bielmo, zarodek i otręby) są silnie rozdrabniane. Z drobno zmielonego bielma powstaje biała mąka, do której następnie dodawane są grubo zmielone pozostałe części ziarna. Gotowy produkt zawiera około 83% bielma, 14,5% otrąb i 2,5% zarodków - ma taki sam skład jak całe ziarno.
Zatem kto chce żyć długo i szczęśliwie niech zajada się mąką pana Grahama. Bo, jak powszechnie wiadomo, pieniądze szczęścia nie dają, ale świeże pieczywo już z całą pewnością :)
Potrzebujemy:

170 g mąki pszennej typ 650
320 g mąki graham (typ 1850)
ok. 315 ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc jak mamy jakieś mechaniczne urządzenie do wyrabiania ciasta to warto z niego skorzystać. Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie to dosypujemy troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąka blat. Dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.

Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.

Smacznego!
W tym Wypiekaniu udział brali: Bożena z Moje domowe kucharzenie (lista uaktualniana na bieżąco)
Strona tego wydarzenia: KLIK Strona Wypiekania na śniadanie: KLIK

Zdjęcie - Bułki grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka