Bułki dyniowe
Smakowite, w kolorze złotej jesieni bułki dyniowe z puree z dyni. Mięciutkie, z chrupiącą skórką i orzechowym orkiszem oraz pestkami dyni.
Znakomite bułeczki na poranne sniadanie dla każdego.
Składniki:
- 350 g mąki białej orkiszowej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 35 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 2 jaja
- 160 g puree z dyni
- 150 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 65 g masła roztopionego
- 80 g pestek z dyni
- 1 białko
Wykonanie:
- Drożdże swieże utrzeć z cukrem dodać 50 ml mleka i 3 łyżki mąki pszennej, wymieszać odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Drożdże instant wymieszać z mąką.
- Mąkę pszenną chlebową wymieszać z mąką orkiszową.
- Dodać jajka, sól, puree dyniowe wymieszane z pozostałym mlekiem, wyrośnięte drożdże i roztopione masło.
- Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut mikserem elektrycznym z hakiem do ciast lub ręcznie ok. 7 minut.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 – 50 minut.
- Ponownie wyrobić krótko ciasto, podzielić na 8 lub 9 kawałków.
- Z każdego uformować okrągłe bułki.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem, naciąć na krzyż przez srodek bułek oraz posypać pestkami dyni.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C przez 18 minut lub do zarumieniania.
Smacznego ?
Uwaga !
Bułeczki należy formować mając dłonie posmarowane olejem, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać.