Bułki do hamburgerów
Składniki
(przepis na 8 bułek)
540 gr mąki
7 gr drożdży instant (lub 28 gr świeżych)
250 ml mleka
125 ml wody
7 dkg masła
2 łyżki cukry
1½ łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypania
Przygotowanie
Wymieszać w dużej misce "suche składniki" (mąka, drożdże, sól, cukier). „Mokre składniki”, czyli mleko z wodą, podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 45°C), dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej wymieszanych "suchych składników", dodać jajko, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 8 równych części, z których uformować kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Przykryć tak przygotowane bułeczki czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Gdy bułki podwoją swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut. Wyciągnąć do ostygnięcia (chociaż na ciepło takie „solo” są równie pyszne!).