BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)
bułki do hamburgerów
Najlepszy hamburger to taki zrobiony od początku do końca w domu. Dobrze doprawione mięso, ulubione dodatki i domowa bułka. Stąd moja dzisiejsza propozycja przepisu na bułki do hamburgerów. Polecam, bułki wyszły miękkie, puszyste i smaczne :-) U mnie bułki sprawdziły się w hamburgerach po koreańsku, przepis wkrótce na blogu!
Źródło: link
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej u mnie typ 550
- 250 ml letniego mleka
- 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
- 20 g cukru
- 30 ml dobrego oleju
- 5 g soli
Dodatkowo:
- żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
Wykonanie:
Resztę mąki wsypać do miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W przypadku drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wtedy trzeba wymieszać mąkę z drożdżami, solą, olejem, letnim mlekiem i cukrem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy. Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Żółtka rozbełtać z mlekiem i posmarować bułeczki pędzelkiem. Posypać od razu sezamem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C (góra - dół) przez około 15 minut.
Smacznego! Zapraszam również na: Bułki dyniowe
BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)