Bułki do hamburgerów

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
(przepis na 8 bułek)

540 gr mąki
7 gr drożdży instant (lub 28 gr świeżych)
250 ml mleka
125 ml wody
7 dkg masła
2 łyżki cukry
1½ łyżeczki soli
1 jajko
sezam do posypania

Przygotowanie

Wymieszać w dużej misce "suche składniki" (mąka, drożdże, sól, cukier). „Mokre składniki”, czyli mleko z wodą, podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 45°C), dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej wymieszanych "suchych składników", dodać jajko, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 8 równych części, z których uformować kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Przykryć tak przygotowane bułeczki czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Gdy bułki podwoją swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut. Wyciągnąć do ostygnięcia (chociaż na ciepło takie „solo” są równie pyszne!).

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb