Bułki do hamburgerów

Była majówka, nie było grilla, ale były hamburgery!
Jak zwykle miało powstać ulubione mielone moich chłopaków z tego przepisu, ale w ręce wpadł mi bardzo fajny przepis na bułki hamburgerowe - stąd na niedzielny, dość późny obiad były hamburgery!

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To moje pierwsze samodzielnie upieczone bułki, zawsze kupowałam gotowe, bo nie miałam pojęcia, że wypiekanie pieczywa stanie się dla mnie aż tak przyjemne.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znaleziony przepis w sieci spodobał mi głównie z jednego powodu - brak w nim mleka w proszku, którego nie miałam akurat w domu.
Jestem 100% zadowolona z tego przepisu i innego szukać nie będę.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po oryginał zapraszam tutaj.
Ja od siebie dodałam jeszcze jajko do posmarowania i dużo sezamu na wierzchu!

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 8 dużych bułek:

  • 235 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 560 g mąki pszennej - dałam tortową
  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu

Przygotowanie:
  • w garnuszku zagrzać mleko i wodę razem z masłem (ma być bardzo ciepłe)
  • rozetrzeć drożdże w dużej misce z pozostawionym ciepłym mlekiem, dodać sól, wymieszać
  • wsypać połowę mąki do dużej miski, wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, dodać jajko, resztę mąki i wszystko ze sobą dobrze wyrobić na gładkie ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem (ciasto jest delikatne, troszkę klejące, ale da się z niego formaować bułki, więc proszę nie dosypywać mąki, mają być lekkie, puszyste)
  • wyrobić ciasto jeszcze chwilę na stolnicy, ja odważyłam sobie 120 g porcje ciasta, każdy kawalek, wyrobiłam i uformowałam kulkę
  • poukładać na blasze wyłożonej papierem lub posypanej mąką, deliaktnie rozpłaszczyć i zostawić do wyrośnicia na około 30-40 minut
  • po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać sezamem
  • wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut, mają delikatnie się zezłocić
  • posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem i piec w temperaturze 225-250 stopni przez 10-15 minut

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Smacznego;)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb