Bułki do burgerów
Nie jestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych warunkach. co pociąga za sobą dobrą konsekwencję nie stosowania polepszaczy i konserwantów, sama decyduję się na grzeszną konsumpcję ;)
Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2 h
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
1 jajko + 1 żółtko
ok 300 ml mleka + 1 łyżka
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy sól, mieszamy
2. Masło roztapiamy
3. W wysokim kubku łączymy drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min, aż zaczyn się spieni
4. Przelać zaczyn do miski z mąką, mieszać początkowo łyżką drewnianą, dodać jajko i pozostały cukier, kiedy konsystencja stanie się bardziej jednolita, dolewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie przez ok 15 min
5. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 60 min
6. Wyjmujemy ciasto na blat i ugniatamy chwilę, dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min
7. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, żółtko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka i smarujemy wyrośnięte bułeczki, posypujemy sezamem
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min