BUŁKI AŁTAJSKIE

BUŁKI  AŁTAJSKIE

Zdjęcie - BUŁKI  AŁTAJSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - BUŁKI  AŁTAJSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZnowu udało mi się dołączyć do grona wieekendowych piekarzy. Zdecydowałam się na upieczenie zawijanych bułeczek Mariany , na które przepis podała Tatter - gospodyni 34. Weekendowej Piekarni. Miałam tylko mały problem z konsystencją ciasta - było wręcz rzadkie i musiałam dosyć mocno podsypywać mąką , która swoją drogą do najlepszych gatunkowo nie należy , ale bułeczki wyszły bardzo smaczne , pomimo burego wyglądu ;-)


Zdjęcie - BUŁKI  AŁTAJSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego* (100% hydracji)
- 450 g mąki
- 5 g swieżych drożdży (org. 7.5 g x 2 = 15 g) - dałam 1/2 łyżeczki suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 12 g cukru
- 10 g masla
- 350 g wody (u mnie to było zdecydowanie za dużo)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto (moje było wręcz rzadkie , więc dosypałam mąki). Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte odgazować i podzielić na kawałki (u mnie 6). Z każdej części uformować kulę i zostawić na kolejne 10 minut. Następnie rozwałkować na cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon, ułożyć na blasze łączeniem do dołu. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość , wstawić do pieca rozgrzanego do 240 st.C i piec z parą 10 minut , następnie obniżyć temperaturę do 220 st.C i dopiekać jeszcze 10-15 minut. Wystudzić na kratce.

* Zakwas pszenny przygotowałam dzień wcześniej z 2 łyżek zakwasu żytniego wymieszanego z 50 g mąki pszennej i 50 g wody.

Zdjęcie - BUŁKI  AŁTAJSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów