BUŁKA WROCŁAWSKA
Uwielbiam klasyczne pieczywo szczególnie wykonane w domu, jeszcze ciepłe. Jeżeli myślicie, że taka bułka już wam się przejadła to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Jest idealna. Delikatnie chrupiącą w środku niesamowicie sprężysta i mięciutka. A zapach jak z najlepszej piekarni sprzed lat. Idealny przepis znalazłam u Liski nie miałam jedynie świeżych drożdży ale zapewniam, że z drożdżami instant wychodzi perfekcyjnie.
Ilość 1 bułka poznańska
Poziom trudności: 3/10
Czas: 3h
SKŁADNIKI:
- 300 g pszennej mąki
- 80 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- ¾ łyżeczki soli
- 20 g oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Cukier rozpuszczamy w letnim mleku i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Według mnie niezastąpiony będzie mikser z przystawkami do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto bardzo się lepi.
3. Po dokładnym wyrobieniu ciasta miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5.
4. Następnie formujemy podłużny długi bochenek i umieszczamy go w koszu do wyrastania oprószonym mąką. Kosz wsuwamy do foliowego worka szczelnie zamykamy np. gumką recepturką i odstawiamy na około 1h.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą.
6. Na gorącą blachę przekładamy wyrośnięty bochenek piekarnik spryskujemy wodą i szybko wsuwamy blaszkę z bułką wrocławską.
7. Pieczemy 30min. P 10 minutach obniżamy temperaturę do 210st.
Smacznego!