BUŁKA WROCŁAWSKA

BUŁKA  WROCŁAWSKA

Uwielbiam klasyczne pieczywo szczególnie wykonane w domu, jeszcze ciepłe. Jeżeli myślicie, że taka bułka już wam się przejadła to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Jest idealna. Delikatnie chrupiącą w środku niesamowicie sprężysta i mięciutka. A zapach jak z najlepszej piekarni sprzed lat. Idealny przepis znalazłam u Liski nie miałam jedynie świeżych drożdży ale zapewniam, że z drożdżami instant wychodzi perfekcyjnie.

Zdjęcie - BUŁKA  WROCŁAWSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość 1 bułka poznańska

Poziom trudności: 3/10

Czas: 3h

SKŁADNIKI:

  • 300 g pszennej mąki 
  • 80 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ¾ łyżeczki soli
  • 20 g oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Cukier rozpuszczamy w letnim mleku i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Według mnie niezastąpiony będzie mikser z przystawkami do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto bardzo się lepi.

3. Po dokładnym wyrobieniu ciasta miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5.

4. Następnie formujemy podłużny długi bochenek i umieszczamy go w koszu do wyrastania oprószonym mąką. Kosz wsuwamy do foliowego worka szczelnie zamykamy np. gumką recepturką i odstawiamy na około 1h.

Zdjęcie - BUŁKA  WROCŁAWSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BUŁKA  WROCŁAWSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą.

6. Na gorącą blachę przekładamy wyrośnięty bochenek piekarnik spryskujemy wodą i szybko wsuwamy blaszkę z bułką wrocławską.

7. Pieczemy 30min. P 10 minutach obniżamy temperaturę do 210st.

Zdjęcie - BUŁKA  WROCŁAWSKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów