Bułka na życzenie

Zdjęcie - Bulka na zyczenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od samego rana za oknem bylo przepiekne slonce. Otwarlam wiec balkon na cala szerokosc, z dworu dobiegaly odglosy spiewajacych ptakow, rozmowy ludzi. Powedrowalam do przyleglej kuchni zasluchana w ten uliczny gwar i zabralam sie za wyrabianie ciasta.
Przed tygodniem zaskoczylam moja Rodzine pysznymi bulkami na sobotnie sniadanie. Wzbudzilam tym samym apetyty na kolejne wypieki. I tak na wyrazne zyczenie mojego Meza dzis zabralam sie za bulke wroclawska. Dla Niego jest to szczegolne pieczywo, zaklete sa w nim wspomnienia z dziecinstwa, z rodzinnego miasta.
I choc teraz za oknem zerwal sie wiatr, a deszcz leje sie strumieniami, na Jego twarzy maluje sie blogi usmiech. To znak, ze moja bulka, choc nieidealna, to jednak tak samo dobra jak ta sprzed wielu lat.

Zdjęcie - Bulka na zyczenie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bulka wroclawska
przepis pochodzi z Pracowni wyppiekow Liski

skladniki:
600 g maki pszennej
15 g drozdzy + 2 lyzeczki cukru
160 ml cieplego mleka (nie goracego)
12 g soli (okolo 1,5 lyzeczki)
200-220 ml wody
30 g oleju slonecznikowego

wykonanie
cytuje za Liska

Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy sie roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego mleka) i odstawić na chwilę, by 'ruszyły'.
Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie miękkie i niezbyt klejące.

Ręcznie należy je wyrabiać ok. 15 minut, mikserem - ok. 7.
Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5h.
Wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1/2-1 szklankę kostek lodu. Kiedy się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą* i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut.
Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb graham

Chleb graham

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki pita z kminkiem
2

Chlebki pita z kminkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakwas żytni krok po kroku
10

Zakwas żytni krok po kroku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowy zawijaniec
2

Ziołowy zawijaniec

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki
12

Czosnkowe bułeczki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAKWAS ŻYTNI
5

ZAKWAS ŻYTNI

Laura Laura
Cafe Babilon