Bulion warzywny

Ostatnio pomyślałam, że warto dodać na bloga ten bazowy przepis. Za każdym razem kiedy piszę Wam w składnikach 'x litrów bulionu warzywnego' (np. w postach o kurczaku w sosie z dynią i pieczarkami, ryżu smażonym z jajkiem i szynką szwarcwaldzką, zupie dyniowej, pomidorowej czy paprykowej) mam właśnie na myśli bulion taki jak ten. Oczywiście zawsze modyfikuję go do potrzeb danej chwili. Jeśli nie mam w domu selera czy kapusty pekińskiej jestem w stanie z nich zrezygnować. Modyfikuję także ilość sosu sojowego w zależności od tego jak bardzo wyrazisty smak i kolor chciałabym uzyskać.

Oczywiście proponuję od razu zwiększyć proporcję i ugotować więcej bulionu. Można go mrozić i używać jako baza pod wiele zup. Szczególnie świetnie sprawdza się w warzywnych zupach krem.

Zdjęcie - Bulion warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Składniki (na litr bulionu):

1 litr przefiltrowanej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
1-2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
5 gałązek natki pietruszki
niewielki kawałek korzenia selera
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
niewielki kawałek pora
sól, pieprz

Zdjęcie - Bulion warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































I co dalej?:

Sos sojowy i oliwę mieszamy z zimną wodą i wlewamy do garnka, którego stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy wszystkie warzywa (obrane) i pozwalamy, aby zawartość garnka zagotowała się. Po tym czasie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy, aż marchew, korzeń pietruszki i seler będą bardzo miękkie. Bulion przecedzamy i już jest do użycia.

Zdjęcie - Bulion warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Zupa z soczewicy curry
3

Zupa z soczewicy curry

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Zupa pomidorowa na passacie
1

Zupa pomidorowa na passacie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami
3

Zupa ziemniaczana z serem i kl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z burakami i czerwoną fasolą
2

Zupa z burakami i czerwoną fas…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybka i pożywna zupa z warzywami
2

Szybka i pożywna zupa z warzyw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rosół z kurczaka
1

Rosół z kurczaka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Barszczyk Wigilijny II

Barszczyk Wigilijny II

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zupa krem z ziemniaków i szafranu

Zupa krem z ziemniaków i szafr…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa krem z ciecierzycy
1

Zupa krem z ciecierzycy

figmara figmara
figowe smaki

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem
1

Caldo verde - portugalska kart…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami