Bułeczki odrywane

Bułeczki odrywane

Domowe bułeczki, wykonane z mąki pełnoziarnistej pszennej do odrywania, posypane migdałami i słonecznikiem. Wspaniałe na sniadanie o cudownym zapachu migdałów, dla całej rodziny, polecam ?

Zdjęcie - Bułeczki odrywane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 360 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g swieżych
  • szczypta cukru
  • 250-270 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka startych migdałów
  • jajko do posmarowania

Zdjęcie - Bułeczki odrywane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na 15 minut.
  2. Do miski wsypać przesiane mąki z solą, dodać wyrośnięte drożdże, mleko oraz zmielone migdały.
  3. Wyrobić na gładkie, lśniące ciasto.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić następnie podzielić na ok. 16 kawałków i formować małe kulki.
  6. Płaską formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki scisle obok siebie.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika i migdałami.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C, przez 20-25 minut, do zarumienienia.

Smacznego ?

Zdjęcie - Bułeczki odrywane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów