Bułeczki odrywane
Domowe bułeczki, wykonane z mąki pełnoziarnistej pszennej do odrywania, posypane migdałami i słonecznikiem. Wspaniałe na sniadanie o cudownym zapachu migdałów, dla całej rodziny, polecam ?
Składniki:
- 360 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 7 g drożdży suszonych lub 25 g swieżych
- szczypta cukru
- 250-270 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka startych migdałów
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na 15 minut.
- Do miski wsypać przesiane mąki z solą, dodać wyrośnięte drożdże, mleko oraz zmielone migdały.
- Wyrobić na gładkie, lśniące ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić następnie podzielić na ok. 16 kawałków i formować małe kulki.
- Płaską formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki scisle obok siebie.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika i migdałami.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C, przez 20-25 minut, do zarumienienia.
Smacznego ?