Bułeczki angielskie
Przepyszne sniadaniowe bułeczki zwane popularnie „English muffins”, podawane w tradycyjnych herbaciarniach w Wielkiej Brytanii. Mięciutkie, puszyste, drożdżowe mufinki, które pieką się na patelni, a smakują rewelacyjnie na słodko czy słono i podane do angielskiej herbaty z mlekiem.
Składniki:
- 300 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 125 ml naturalnego jogurtu
- 40 g semoliny lub mąki kukurydzianej
Wykonanie:
- Mąki z solą wymieszać przesiać do miski, dodać drożdże, sól i ciepłą wodę.
- Wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto.
- Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
- Wykrawać kółka o średnicy ok. 7,5 cm, tj. ok. 10-12 szt.
- Bułeczki posmarować jogurtem i obtoczyć w semolinie.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec na rozgrzanym smalcu, na patelni z podwójnym dnem przez 7-10 minut.
- Przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut, w temp. 190 st. C.
- Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki „The Big Book of Baking”