BUŁECZKI Z KOKOSEM
I znowu wypieki z kokosem , tym razem bułeczki z przepisu Liski. Autorka do wyrabiania ciasta użyła maszyny do chleba , ja natomiast wyrabiałam je ręcznie. Potem uformowałam ślimaczki i węzełki , ale można tworzyć dowolne kształty. Przy okazji zużyłam też resztę mleczka kokosowego , które zostało mi od poprzedniego ciasta. No tak , dobra wymówka , ja po prostu lubię kokos i stąd ten przepis ;-)
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 450 g mąki pszennej
- 25 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g drobnego cukru
- 40 g masła
- 1 łyżeczka drożdży instant
Dodatkowo:
- 50 g masła, stopionego (dałam mniej)
- ok. 30 g cukru do posypania (najlepiej trzcinowego)
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wyrobione w maszynie do chleba ciasto (ja zagniotłam ręcznie) podzielić na 16 małych kulek. Z każdej z nich uformować cienki wałek, następnie zwinąć w spiralkę lub ślimaka. Ułożyć na blasze, delikatnie posmarować masłem topionym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.C (jeśli używamy termoobiegu, to 180 st.C) Posmarować bułeczki pozostałym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 10-12 minut.