Bułeczki yfci
Przepis na te bułeczki podała dawno temu na forum GW "Kuchnia" yfcia . Są pyszne , nie trzeba długo wyrabiać ciasta , piecze się je chwilkę - same zalety ! Są neutralne w smaku , więc smakują dobrze i z wędliną , i z dżemem .
Składniki :
- 2,5 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 2,5 dag drożdży
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 0,5 kg mąki
- mleko do posmarowania
Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową . Masło rozpuścić i ostudzić . Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka , dodać sól , jajko , resztę mleka , masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto . Wyłożyć na posypany mąką blat i uformować 12 okrągłych bułeczek . Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze . Wstawić na noc na dolną półkę lodówki [ ten etap pominęłam - moje bułeczki wyrastały około 2 godziny poza lodówką i od razu piekłam ] .
Rano nagrzać piekarnik do 250 C , posmarować bułeczki mlekiem i piec około 5-10 minut [ u mnie piekły się 10 minut ]