Bułeczki yfci

Przepis na te bułeczki podała dawno temu na forum GW "Kuchnia" yfcia . Są pyszne , nie trzeba długo wyrabiać ciasta , piecze się je chwilkę - same zalety ! Są neutralne w smaku , więc smakują dobrze i z wędliną , i z dżemem .

Zdjęcie - Bułeczki yfci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2,5 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mąki
  • mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową . Masło rozpuścić i ostudzić . Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka , dodać sól , jajko , resztę mleka , masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto . Wyłożyć na posypany mąką blat i uformować 12 okrągłych bułeczek . Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze . Wstawić na noc na dolną półkę lodówki [ ten etap pominęłam - moje bułeczki wyrastały około 2 godziny poza lodówką i od razu piekłam ] .

Rano nagrzać piekarnik do 250 C , posmarować bułeczki mlekiem i piec około 5-10 minut [ u mnie piekły się 10 minut ]

Zdjęcie - Bułeczki yfci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012
2

Najprostszy chleb z rozmarynem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie
2

Bagietka twarogowo- szczypiork…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb herbaciany
2

Chleb herbaciany

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki na piwie Guiness

Bułeczki na piwie Guiness

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki na zakwasie
3

Bułki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki na zakwasie żytnim*
1

Bagietki na zakwasie żytnim*

Tosia Tosia
Smakowity chleb