Bułeczki wigilijne
To propozycja dania świątecznego, którego nie może zabraknąć na Waszych stołach.
Obłędne bułeczki nadziewane pieczarkami i serem żółtym. Prościej i smaczniej się już chyba nie da! Do przygotowania tego dania użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Kujawski 3 ziarna to zdrowy olej do smażenia.
Składniki na bułeczki wigilijne:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 7 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
- mak do posypania
Jak się piecze bułeczki wigilijne?
Do miski wlewamy wodę, dodajemy świeże drożdże, sól oraz cukier - dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, olej Kujawski 3 ziarna i zagniatamy. Powstałe ciasto na bułeczki wigilijne odkładamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie na 1 łyżce oleju Kujawskiego szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż wyparuje cała woda. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy żółty ser i mamy gotowy farsz do bułeczek wigilijnych.
Wyrośnięte ciasto na bułeczki zagniatamy i rozwałkowujemy, po czym wykrawamy małe okręgi. Na środek okręgu dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy w trójkąty (patrz film). Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki wigilijne smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Bułeczki wigilijne pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25 min.
Bułeczki wigilijne idealnie smakują z czerwonym barszczem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: średnio trudne