Bułeczki śniadaniowe

Upiekłam je po raz pierwszy ponad miesiąc temu, a gościły już na śniadaniach chyba z 6-7 razy, bo oprócz tego że są pyszne robi się je bardzo szybko.

Mięciutkie, pachnące, delikatnie słodkie, ale pasują i do wędlin i twarożków, nawet same z kubkiem mleka smakują wyśmienicie;)

Przepis zaczerpnięty z książki "CookBook" dołączonej do Speedcook-a, robiłam i w nim kiedy się śpieszyłam i normalną metodą, którą teraz opiszę, żeby Każdy z Was mógł je zrobić i cieszyć się ich smakiem w domowym czy piknikowym zaciszu.

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na około 16 bułeczek:

  • 600 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 40 g drożdży
  • cukier waniliowy - raz daję raz nie;)
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • do dużej miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wsypać sól, cukier, wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże i podsypać całość lekko mąką z brzegów miski, przykryć i zostawić na 10-15 minut
  • po tym czasie całość delikatnie przemieszać, dodać masło, żołtka, wyrobić na gładkie ciasto
  • odstawić na kolejne 10-15 minut do delikatnego podrośnięcia, podzielić ciasto na kilkanaście kawałków, ja podzieliłam na 16-cie, uformować okrągłe bułeczki , ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć czystą bawełnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut
  • gdy podrosną, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut na złoty kolor

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy