Bułeczki razowe
Sprawdzony przepis na domowy wypiek pysznych razowych bułeczek , na śniadanie, używałem ich także T U T A J do hamburgerów, smaczne , zdrowe i pożywne.
Skład na 8 bułek :
pół szklanki płatków owsianych
1 - 2 łyżki miodu
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Składniki ciasta :
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
3 łyżki letniej wody
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Do posypania: płatki owsiane, czarnuszka lub sezam
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie - drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi, czarnuszką lub sezamem.
Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia wierzchu.
…smacznego…